Free Vedic Art perus- ja jatkokurssit 1 ja 2
19-23.8.2020

Kurssipaikka: Kultaisen aikakauden keskus. Kujalantie 90, 38510 Sastamala (Suodenniemi)

http://elämäntarkoitus.fi/

Kurssille voivat osallistua kaikki, jotka ovat kiinnostuneet itsen, oman ilmaisun ja luovuuden parissa työskentelemisestä. Aikaisempaa kokemusta maalaamisesta tai piirtämisestä ei tarvita.


Monet haavailevat vuosia kiireettömästä pysähtymisestä. Kun onnistumme irrottautumaan aikakautemme liiallisista suoritusvaatimuksista ja annamme riittävästi aikaa luovalle pysähtymiselle sitä tukevisssa olosuhteissa, otamme vastuuta itsestämme ja toiveistamme, näin luomme maaperää toivomiemme muutosten aktivoitumiselle. 


Viiden päivän peruskurssi sisältää 17 taiteen prinsiippiä. 

Jatkokurssi 1. (2,5 päivää) sisältää prinsiippien täydennykset, kosmiset viivat.

Jatkokurssi 2. (2,5 päivää) sisältää harjoituksisa aivojen aktivoimiseksi.

Lisää tietoa näiltä sivuilta.  http://luovatprosessit.fi/tuotteet/taideterapia-ja-vedic-art

Kurssipaikalla voi majoittu  yhden, kahden tai  kolmen hengen huoneissa.

Esitepyynnöt ja ilmoittautumiset: merja.manni@gmail.com


Virtaus, muotovoima ja havainnointi-, erottelu- ja kuvittelukyky


Asta Raami on avannut kirjassaan Älykäs intuitio (2018) kahta ajattelun tapaa: ei rationaalista ja rationaalista. Tieto ja tiedepainotteinen kulttuurimme panostaa rationaalisen päättelypuolen kehittymiseen intuitiivisen puolen jäädessä vähälle huomiolle, vaikka juuri se on se ajattelun puoli ihmisessä, joka kykenee supernopeaan asioiden käsittelyyn ja erilaisten ainesten yhdistämiseen.  Aivopuoliskojen tiedon käsittelyn kapasiteetti on aivan eri luokkaa. Tutkimuksiin perustuen tiedetään intuitiivisen puolen olevan 300 000 kertaa nopeampi. Luovuus on Raamin mukaan sillan keskiosa, josta näkyy  molempiin ajattelumme maailmoihin. Olemme kaikki synnynnäiseti luovia, se on elintärkeä ominaisuutemme ja se kuuluu jokaiselle.   Raami kertoo kirjassaan Einsteinin todenneen, jos hänellä olisi yksi tunti aikaa ratkaista jokin vaikea ongelma, hän käyttäisi 59 minuuttia kysymyksen miettimiseen ja vain 1 minuutin vastaukseen. Mikäli oikea kysymys löytyy, intuitiivinen puoli on niin nopea, että minuutti riittä.


Jeremy Qvick (2018) kirjoittaa  samasta asiasta kuin Raami ja käyttä käsitteitä muotovoimat ja virtaus. Hän toteaa, että näiden voimien olemassaolosta on tiedetty ja varhaisimmista kirjoituksista lähtien. Eri henkiset traditiot, psykologia ja filosofia ovat nostaneet esille sitä, kuinka nämä voimat muodostavat koko todellisuutemme koossa ja liikkeellä pitävän ytimen. Freud kutsui näitä voimia nimellä thanatos ja eros, Intian sankhya-filosofiasta ne löytyvät nimillä tamas ja rajas (nämä käsitteet löytyvät myös Vedic Art suunnasta), taolaisuudesta niitä kutsutaan yangiksi ja yiniksi, Steiner kutsui niitä antipatia- ja sympatiavoimiksi.  Nämä voimat löytyvät kaikkialta maailmasta, kunhan vain tiedämme niiden olemassaolosta ja siitä, mistä niitä voi etsiä. Luonto ja ihmiset käyttävät näitä voimia luodakseen ja ylläpitääkseen elämää ja sen muotoja. "Muotovoima ja virtaus tulevat lopulta yhtä vaikuttaviksi voimiksi sekä ajattelussa että tuntemisessa ja havaitsemisessa. Tällöin ajattelustamme tulee virtauksen ansiosta luovaa toimintaa, joka ei pysyttele vain menneisyyden opituissa muodoissa, vaan tässä hetkessä uusia muotoja luoden. Tuntemisesta ja havaitsemisesta tulee muotovoiman ansiosta tiedostavaa ja ymmärtävää. Silloin lähes mahdoton tehtävä ymmärtää subjektiivisia kokemuksiamme tieteellisellä tarkkuudella tulee mahdolliseksi." (Qvick, 2018.)


Molemmat kirjoittajat nostavat esille havainnointi- ja erottelukyvyn kehittymisen tärkeyden. Tieto- ja tiedepainotteinen yhteiskuntamme työntää meitä rationaalisen päättelypuolen kehittämiseen suuntaan. Meidät on kasvatettu pitämään itseämme rationaalisena olentona, jotka silloin tällöin kohtaavat emotiaanaalisia kokemuksia. Reagointitavoiltamme  muistutamme kuitenkin enemmän nelijalkaisia ystäviämme, kuin tulemme ajatelleeksikaan.  Emme saa ohjausta kokonaisvaltaisen intuitiivisen puolen aktivoimiseen, vaan se puoli ihmisestä  jää yhteiskunnallisella tasolla vaille riittävää huomioita.  Tätä  ihmisen epätasapainoa pidän tärkeänä vaikuttavana tekijänä maapallon nykyisen tilanteen taustalla. Elämme aikakautta, jolloin elämisen ja olemisemme tavan tulee muuttua, jos haluamme ratkaista vaativia yhteiskunnallisia ja koko maapallon laajuisia ihmisen aiheuttamia ongelmia. Suunnan muutokseen, joka ottaa huomioon kaiken elollisen, ihmisen ja ihmisarvoisen elämän, tarvitaan tietoisiin ja vastuullisiin valintoihin kykenevä ihminen, joka voi elää tasapainossa itsensä ja ulkomaailman kanssa.  Kun katselemme maapallon tilaa, voimme helposti todeta, meillä  on ihmiskuntana mitä ilmeisimmin tehtävää  virtaavuuden ja muotovoiman tasapainottamisessa.  Antaessamme aikaa luoville prosesseille,  voimme vahvistaa virtaavuuden ja muotovoiman tasapainoa itsessämme ja sen seurauksena voimme ottaa parempaa vastuuta omasta kohdastamme. 


Vedic Art prosessissa aktivoidaan mm. kuvittelukykyä, joka on eri asia kuin mielikuvitus. Kuvittelukyvyn aktivoitumisen seurauksena kykenemme aistimaan (näkemään, kuulemaan jne.) ja kokemaan asioita, jolloin olemme jo matkalla niiden toteutumiseen. Näin luomme omaa todellisuuttamme, toteutamme luovuuttamme ja luojaominaisuuttamme.  Meissä on valtava potentiaali ja olemme synnynnäisesti luovia, kunhan mahdollistamme luovuusominaisuutemme paremman esiin pääsemisen. Suorituskeskeinen aikakautemme on käsitellyt tätä puoltamme kovakouraisesti ja olemme saattaneet menettä kosketusta siihen.

Valokuvat Kellahden kyläkoulun kursseilta, Kellahden rantatie 23, Pori.

  IMG_20190703_174307jpg

67908206_2425250697709307_99906741805776896_ojpg

Asiakaspalautteita:

Lähdin kurssille lähes kylmiltään, ilman isompia ennakko-odotuksia, matkatakseni oman luovuuteni lähteille. Tai ainakin avatakseni väyliä luovuudelle, omalle tunneilmaisulle ja kokemusmaailmalleni. Kaikki tämä toteutui ja paljon enemmänkin. Kurssi tarjosi intensiivisen työskentelyn ja hiljentymisen lisäksi huikeita elämyksiä ja kokemuksia. Työskentelyn ohessa sain oppia uutta ja tavata monia mielenkiintoisia ihmisiä. Myös heidän kanssaan jakamani hetket, kokemukset ja ajatukset olivat osa kurssin antia. Suosittelen kurssia lämpimästi kaikille aiheesta kiinnostuneille! Myös ns. keltanokille, kuten minä itse, jolla ei ole aiempia kokemuksia maalaamisesta.

Kurssi  oli sopivanmittainen, lyhyemmässä ajassa ei olisi oma pää pysynyt mukana -eli tilaa olla henkisessä mielessä. Vapaudesta syntyvä luovuus on äärimmäisen palkitsevaa, vaikkakin välillä saa ylittää omia sisäisiä kynnyksiä  päästäkseen eteenpäin. Kurssi avasi oven luovuuteen ja elvytti halun tehdä kuvaa, maalata ja antaa asioiden virrata. Se herätti myös uudenlaista uteliaisuutta omaa elämää ja kuvantekemistä

kohtaan.  Nautin, vaikka uuvuinkin välillä. Aamulla heräsin aina virkeänä ja levänneenä seuraavaan päivään. Kiitos, Merja!


Kiitos kurssista! Pääsin viimeinkin pisteeseen, jossa luovuus lähti liikkeelle, vuosien, vuosien tauon jälkeen. Sain suuria oivalluksia. Sain monia hienoja ajatuksia kannettavaksi mukana arjessa. Tämä kurssi muuttaa arkeani paremmaksi!

Olin uusien asioiden äärellä. Monet tunteet heräsivät. Hienoa kun saa olla ja viipyä -prosessoida. Muutamat onnistumiset ovat olleet tosi tärkeitä. Usein työtä aloittaessa sisäinen myllerrys on vahva. Ilmapiiri on ollut positiivinen ja hoitava. Haluan oppia ja kokeilla. Katsotaan mitä tulee.


Viisi upeaa päivää itsen ääreen pysähtyen. Vähäisellä aikaisemmalla kokemuksella ei ollut merkitystä. Lupa tehdä, kokeilla, ihmetellä tekemisiään ja sitten jatkaa, muuttaa tai aloittaa alusta, jos siltä tuntuu. Rauhallinen, rentouttava ja kannustava ilmapiiri kurssilaisten kesken huippuopen johdolla.

Kurssi oli loistava. Ihanaa paneutua luomiseen, maalaamiseen oikein ajan kanssa. Rohkeus lisääntyi kun kokeili eri värejä, tekniikoita. Oli hieno tunne, kun alkoi sujumaan, onnistumaan ja töille löytyi yhteisiä nimittäjiä ja tarinoita. Olen halunnutkin kuvata sisäistä prosessia myös kuvin ->  nyt se tapahtui. Luottamus kasvoi myös, kun uskaltautui heittäytyä ja antaa vain pensselin ilmaista. Mikään ei mennyt pieleen! Tai no...maalataan päälle.

Kurssi oli puhdasta iloa, luominen, ilo ja työ, vapaus  etsiä, erehtyä ja löytää. Kiitos Merja, kurssisi oli ilo kulkea (sydän).

Olen käynyt peruskurssin kolmisen kuukautta jatkokurssia aiemmin, myöskin Merjan ohjauksessa. Kovasti jännitin peruskurssia, sillä minulla edelliset maalauskokemukseni olivat reilun 20 vuoden takaa, lukion kuviskursseilta. Ajattelin, miten voisin osallistua maalauskurssille, kun en edes osaa maalata. Uskomukseni osoittautuivat nopeasti aivan turhiksi. Vedic Art avaa luovuuden lähteen, kunhan antaa siihen mahdollisuuden. Mitään ei tarvitse oppia, ei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa maalata. Kaikki tieto ja taito on jo valmiina meissä kaikissa. Tämä onkin ollut minulle tärkeä oivallus. Vedic Art kurssilla olen saanut kokea maalaamisen myötä tunnetilojeni vaihtelut hykertelevästä, pulputtelevasta, suloisen pehmeästä tyytyväisyydestä ja rakkaudesta aina ahdistukseen ja vihaan. Maalaukseni ovat kertoneet alusta asti tarinoita elämästäni ja olenkin saanut niiden kautta kokea mm. helpotusta ja ymmärrystä menneisyyteni vaikeiden asioiden kohdalla. Vedic Art on vahvistanut intuitiivista herkkyyttäni sekä itsetuntemusta. 10- ja 11-vuotiaat tyttäreni osallistuivat kanssani yhteen kurssipäivään. Molemmat tykkäsivät päivästä tosi paljon. Toisen tytön kommentti päivän jälkeen oli napakymppi: Ihmeellistä ku mä en miettiny yhtään mitään, mä vaan maalasin. Tässä oltiin siis aivan asian ytimessä.

_____________________________________________________________________________________________

Uniryhmät Satakunnassa ja Pirkanmaalla


Tarkemmat tiedot unityöskenteystä:

Tuotteet - Uniryhmätyöskentely -sivulta. 

Pyydä ohjeet ennakkovalmistautumiseen.

______________________________________________________________________________________________

Yksilö- ja ryhmätyönohjaus Satakunnassa ja Pirkanmaalla


Työnohjauksessa pyrin mahdollistamaan dialogisen suhteen syntymistä, jotta pysähtyminen olennaisen ääreen mahdollistuu. Todellisen kommunikaation syntyminen ei ole kohtaamistilanteissamme itsestäänselvyys. Hyväksyvä ja myötätuntoinen tietoisen läsnäolon ilmapiiri mahdollistaa haastavillekin asioille avautumisen.  

Työnohjauksen alkuun järjestän tarvittaessa tutustumistyöskentelyn, jolta pohjalta jatkotyöskentelypäätöksen tekeminen on helpompaa. 


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Taidelähtöisiä menetelmiä hyödyntävät työnohjausryhmät Satakunnassa ja Pirkanmmaalla


Työnohjausryhmä on tarkoitettu henkilöille, jotka haluavat käyttää taidelähtöisiä menetelmiä työnohjaustyöskentelyn yhteydessä. Mitään erityistä taiteellista suuntautumista ei tarvita, kiinnostus ja halukkuus menetelmien ja välineiden käyttämiseen riittää. 


Taidelähtöisen ryhmätyönohjaustyöskentelyn avulla voidaan tavoitella kosketusta muun muassa yhteisölliseen energisaatioon, elinvoimaan, innostukseen ja inspiraatioon perinteisten työnohjaushyötyjen ohella. 


Kaikki taide- ja kulttuurilähtöiset työskentelytavat tarjoavat samankaltaisia välineitä, joiden avulla voimme löytää tiedon ja älyn rinnalle kokemuksiamme ja tunteitamme heijastavia ja avaavia elämyksellisiä oivalluksia.


Taidelähtöisen työskentelyn kautta tulemme vahvistaneeksi yhteyttämme luovuuteemme ja saamme kosketuksen intuition ulottuvuuteen itsessämme. Luovat työskentelyprosessit toimivat parhaimmillaan aidon kohtaamisen ja jakamisen, yhteistyön, oivalluksen ja elämälle avautumisen foorumeina. Tutustu tarkemmin sivuilla kohtaan työnohjaus.

----------------------------------------------------------------------------


Yhteydenotot: merja.manni@gmail.com

puh. 040-5484558